ترخیص کالا
عناوینی که در این مقاله به آن می پردازیم:
*مقدمه ترخیص کالا
*ترخیص کالا چیست؟
*ترخیص کار کیست؟
*ثبت یک اظهارنامه
*پیش فاکتور پرفرما
*بررسی تعرفه ها
*علت توقف کالا در گمرک
*تطبیق کالا و انبارداری
مقدمه
ترخیص کالا یکی از مهم ترین فرآینده های واردات کالا می باشد که سلسه قوانین و فرآیند های خاص هر کشور را دارد. در نتیجه باید مقررات گمرکی کشور های مختلف را به خوبی بشناسید تا ضمن عدم خسارت مالی و اعتباری، به عنوان قاچاقچی و صاحب کالای قاچاق شناسایی نشوید !
غیر از جلوگیری از مجرم شناخته شدن برای افرادی که در زمینه مبادلات کالایی مشغول هستند اهمیت های دیگری نیز دارد. که با توجه به مشغله و حجم کاری و مسئولیت های این افراد بهتر است که این کار تخصصی را به ما بسپارید.
همه ی شرکت های حمل و نقل بین الملل که مراحل ترخیص کالا را بر عهده می گیرند ، چون با افراد، مرز ها و انواع کالاهای مختلف درگیر هستند ، در نتیجه با تجربه تر و به صورت تخصصی این امر را انجام می دهند که با توجه به صرفه جویی هزینه ها برای شما ارمغانی به نام زمان می آورد.
ترخیص کالا چیست ؟
ترخیص کالا از گمرک یک روش لازم برای اخذ مجوز صادرات و واردات کالاهایی است که از طریق یک کارگزار مجاز گمرکی به داخل و یا خارج کشور منتقل می شود. در این مسیر کل جزئیات مربوط به محموله ها و طرف های درگیر وجود دارد.
و یا به عبارتی : کلیه عملیات هایی که برای تحویل و آزادکردن کالای خود چه برای صادرات و چه برای واردات انجام می شوند گفته می شود. که معمولا خود افراد یا ترخیص کاران آن را انجام می دهند.
برای این کار یک سری اسناد و مدارک الکترونیکی- فیزیکی تهیه می شود که باید با اسناد پرداخت بهای خدمات ارائه شده به تاجران که شامل مالیات - حقوق گمرکی - سود بازرگانی و ... اظهار و ارائه شود.
یک توصیه به شما : مراحل ترخیص یک پروسه سخت و پیچیده داردکه باید کاملا با تمام مراحل آن آشنا باشید چون این کار یک متخصص است و بهتر است آن را به یک ترخیص کار مجرب در شرکت ترابری بسپارید.
ترخیص کار کیست؟
یک شخص حقیقی یا حقوقی که کلیات امر ترخیص کالا را انجام می دهد.
چرا ترخیص کار؟
زمان یکی از مهم ترین مولفه ها برای تاجران و دنیای تجارت است و در پی تحویل به مشتری در زمان تعیین شده باید کار ها در اسرع وقت انجام شوند .پس بهتر است کار به کاردان این امر یعنی ترخیص کار سپرده شود تا بدون فوت وقت فرآیند ترخیص طی شود و از متضرر شدن جلوگیری شود.
ثبت اظهار در سامانه EPL
- کپی کارت بازرگانی معتبر قبض انبار
- بارنامه
- ترخیصیه
- گواهی مبدأ
- فاکتور یا سیاهه خرید
- اعلامیه تأمین ارز یا نامه برات
- پیش فاکتور (پرفرما)
- جزییات کالا
- دریافت مجوز صمت
- مجوز ثبت سفارش
- لیست عدل بندی
- بیمه نامه
- پروانه بهره برداری
- کاتالوگ و بروشور
- مجوزهای قانونی و مدارک لازم جهت ترخیص کالا (گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر)
- وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری
- پروانه صادراتی
- اظهار نامه واردات قطعی
- وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری
- پروانه صادراتی
پیش فاکتور(پرفرما) پروفرما چیست؟
یک سند یا پیش فاکتور برای معاملات بین الملل تهیه می شود که برای دریافت مجوز صادرات به گمرک تحویل داده شده و در نهایت برای سفارش ثبت کردن و ترخیص کالا از گمرک با پیش فاکتور یا همان پرفرما کنترل می شود. یا میتوان گفت در این دو مورد کاربرد دارد.
احراز هویت
قدم اول کاملا آنلاین و اینترنتی برای ورود اطلاعات کالا است و باید مطابق دستور برای ترخیص عمل ارائه شود.
فراموش نشود که برای پر کردن فرم باید دقت کافی داشته باشید . که از بابت پرداخت حقوق ورودی دچار ضرر و زیان نشوید. بعد از انجام مراحل پیام کوتاهی مبنی بر شماره سریال و شماره عطف دریافت می کنید که باید آن را چاپ کرده و نگه دارید.
تیم فنی گمرک مدارک را بررسی می کند و اگر تایید شود برای شما یک شماره کوتاژ اختصاصی صادر می کند.
اختصاص کوتاژ یعنی که اظهار شما مبنی بر واردات یا صادرات ثبت شده و مهر می شود.
کنترل کالا
سه مسیر در ادامه راه وجود دارد .سبز ، زرد و قرمز
زرد و قرمز به معنی کنترل مجدد برای تطبیق با اسناد ارایه شده .
مسیر سبز یعنی تا این مرحله ترخیص مشکلی وجود ندارد.
اخذ مجوزهای لازم
اگر کالای شما نیاز به کسب مجوز خاصی باشد در این مرحله اخذ می شود. مثل گواهی مخابرات ،بهداشت،قرنطینه، تجهیزات پزشکی ، انرژی اتمی ، مالیات و ....
بررسی تعرفه و تطبیق کالا
در این مرحله کالای شما با تعرفه ثبت شده در اسناد مطابقت داده می شود .دوباره مجوز ها کنترل می شود و اگر بدون مشکل باشند امضا و تائید می شود .
صندوق و صدور سند ترخیص
پس از انجام مراحل فوق هزینه تعینن شده باید نقدا پرداخت شود تا فیش پروانه سبز رنگ صادر شود .در این نقطه صاحب کالا می تواند کار های لازم برای خارج کردن کالا از گمرک را انجام دهد.
انبارداری و اجازه بارگیری
بعد از صدور فیش سبز رنگ و بعداز تسویه با شرکت حمل ونقل، تحویل گرفتن قبض انبار و مدارک، جواز بارگیری صادر و هزینه انبار باید پرداخت شود که مکن است در گمرکات مختلف تغییر کند مثل بیمه، رسوب کالا، هزینه بارگیری و تخلیه و ...
توقف کالا در گمرک که از موارد زیان آور است به دلایل زیر رخ می دهد:
در انبار همه گمرک ها کالاهایی وجود دارد که اظهار نشده و ترخیص نشدند.( ماندن کالا ها هزینه هایی چون حق توقف،استهلاک و فرسودگی کالا، فاسد شدن، هزینه انبار داری و .... ). به همین علت بهتر است قبل از خرید کالا با یک ترخیص کار در مود امکان ترخیص کالا مشورت بگیرید.
کالاهای به دو دسته تقسیم میشوند:
قبل از اظهار :تا زمان مجاز توقف اظهار در مورد آنها صورت نگرفته است.
بعد از اظهار: نیازمند کنترل شدن در اظهار کالا و تشریفات گمرکی علت توقف
خروج کالا از گمرک
بعد از اینکه همه مراحل بالا طی شد صاحب کالا بیجک انبار را دریافت می کند.یعنی انبار دار فیش سبز را بررسی می کند، بیجک انبار را صادر می کند و بعد صاحب کالا پس از بررسی دوباره کالا می تواند وسیله نقلیه خود را برای بارگیری وارد منطقه گمرک کند.
سخن پایانی
گلرنگ ترابر به عنوان یک شرکت حمل و نقل عملیات تخصصی ترخیص کالا و خدمات گمرکی، انبارداری و ... را انجام می دهد.